“Dolar bazında %64 büyüyeceğiz”
Capital Dergisi / Nisan 2022
Son 5 yılda 7 şirket satın alması ve yurt dışında 4 şirket kuruluşu yapan Açık Holding, 2021 yılında sadece Türkiye'de yüzde 64'lük oranla hızlı büyümesini sürdürdü. Bu yatırımların etkisiyle, 2022 yılında globalde dolar bazında yüzde 64'lük büyüme hedeflediklerini söyleyen Açık Holding Yatırım ve Ticari Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mehmet Kepez, “2022 yılında yurt dışında kurulu şirketlerimizin toplam cirosunun yüzde 65’i İngiltere, Almanya ve Amerika’dan gelecek” diyor.
İlk olarak Mikrolink markasıyla Türk ve yabancı operatörlere anahtar teslim projeler yaparak temelleri atılan Açık Holding, bugün 22 şirketi ve 2 bini aşkın personeliyle 20’den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Şirketin faaliyet alanları telekom ve bilişim teknolojileri, havacılık ve savunma sanayi, yapı endüstrisi ve operasyonel teknolojiler, sağlık ve sağlık teknolojilerini kapsıyor.
Açık Holding Yatırım ve Ticari Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mehmet Kepez, son 5 yılda 7 şirket satın alması ve yurt dışında 4 şirket kuruluşu yaptıklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor:
“2021 yılında sadece Türkiye’de kurulu şirketlerimizle 2020 yılına kıyasla yüzde 62 oranında büyüme gerçekleştirdik. 2022 yılı için dolar bazında en az yüzde 64 oranında büyüme hedefliyoruz.” Açık Holding Yatırım ve Ticari Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mehmet Kepez, Capital’in
sorularını şöyle yanıtladı:
Bilişim, son iki yılın parlayan sektörü oldu. Siz bu süreçte hangi yatırımlarınızı alanlara yönlendiriyorsunuz?
Açık Holding bir teknoloji şirketi olarak bilişim sektörüyle de
özel olarak ilgileniyor. 5G’yle “independent network” dediğimiz özel bağımsız network’ler gelişecek. Endüstri 4.0’la
birlikte özellikle siber saldırıları önlemek amacıyla kapalı devre network şebekeleri kurulacak. Konsept yeni başladığı için biz
de bu alanda dünyada önemli bir şirket olmak istiyoruz. Bu alana sıfırdan başlandığı için fırsat eşitliği var. Ayrıca yatırımlarımızı 5G altyapısı ve 5G teknolojisiyle birlikte gelişecek yeni teknolojilere yönlendiriyoruz. Uzaktan
ekipman ve cihaz yönetimi, sağlık alanındaki teknoloji çözümleri ve buna benzer yenilikçi teknolojileri takip ediyoruz.
Özellikle veri merkezi alanında yeni satın almalarla bu alanda çalışan şirketlere ortak olarak
ya da tamamını satın alarak büyümek istiyoruz. Türkiye’de anahtar teslim veri merkezi kurulumunda lider şirket olmamızın ötesinde bu ekosistemde müşterilerin tedarik zincirinin tamamını kendi şirketlerimizle tamamlamak istiyoruz.
Bunun çok güzel bir örneğini iklimlendirme sektöründe yaşadık. Büyük bir teknoloji şirketi veri merkezlerindeki iklimlendirme sistemini dışarıdan ithal etmek yerine bu ürünleri geliştirmemiz için bize fırsat tanıdı. Biz de mevcut satın aldıkları ürünün daha iyisini geliştirdik. Hem biz hem şirket hem de ülkemiz kazandı.
2021 yılı şirketiniz için nasıl geçti? Ne kadarlık büyüklüğe ulaştınız?
2021 yılında sadece Türkiye’de kurulu şirketlerimizle 2020 yılına kıyasla yüzde 62 oranında büyüme gerçekleştirdik. Özellikle B2B alanında çalıştığımız için biz ciroyu değil, kontrata bağlanan iş hacmini bir önceki yılla mukayese ederiz. Bizim için asıl önemli olan büyüme budur. 2022 yılı için globalde dolar bazında en az yüzde 64 büyümeyi hedefliyoruz.
Son 5 yılda 7 şirket satın alması ve yurt dışında 4 şirket kuruluşu yaptık. Almanya, Vietnam ve Amerika’da 4 şirketi bünyemize kattık. Katar, İngiltere ve Almanya’da ise 4 şirket kuruluşu gerçekleştirdik. İnorganik büyüme modelimize Açık Holding’de “Bal Peteği Modeli” adını veriyoruz.
Bir depoyu en az malzeme ve en fazla yer sağlayacak şekilde inşa etmenin yolu, duvarları altıgen yapmak. Kısacası altıgen hücrelerden oluşan bir petek, en az bal mumuyla en çok depolama alanı sağlayan şekildir. Yüzlerce arı farklı yerden başlayarak petek inşa etmeye koyulur. Petekleri öre öre ortada birleşirler. Birleşme yerlerinde en ufak bir uyumsuzluk ve hata olmaz. Biz de hızlı yeni pazarlara girebilmek için önce pazarları analiz ediyor, kendi sektörlerimize, ülkemize fayda sağlayacak ve sinerji yaratacak alanları buluyoruz. Sonrasında satın almalarla farklı noktalardan bal peteklerini inşa etmeye başlıyoruz.
Bilişim sektöründe Mikrolink markamızla beyaz alan tasarımı, planlama, uygulama, proje yönetimi ve sertifikasyon danışmanlığı hizmetleri sunarak, bütünsel planlama anlayışımızla veri merkezi projeleriyle ilgili gerekli tüm fizibilite çalışmalarını yaparak en uygun tasarımı sunuyoruz. Veri güvenliği alanında yeni VPSC teknolojisini geliştirerek kurumsal ağlara yüksek güvenli erişim, iletişim, yeni nesil güvenli veri yedekleme ve geri yükleme sağlıyoruz. Yeni teknolojiler, siber saldırıları daha oluşmadan engelliyor. Akıllı sistemler kapsamında akıllı tesisler, akıllı veri merkezleri, akıllı binalar, akıllı enerji kaynakları, akıllı kapsama izleme ve bunun gibi projeleri yürütüyor ve geliştiriyoruz. Bunlar içinde de geliştirdiğimiz ortam izleme ve otomasyon çözümlerimizi sunuyoruz.
“ORTA DOĞU VE AFRİKA’DA PAZAR LİDERİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”
İLGİ ALANLARI: Kurucumuz Yüksel Açık, aynı zamanda bilişim sektöründe tanınan bir melek yatırımcı. Onun kişisel yatırımlarını ve kendisine gelen yatırım tekliflerini analiz ederken özellikle çok farklı şeyler öğreniyoruz. Açık Holding olarak metaverse, blockchain, oyun ve yapay zeka odağında erken aşama teknoloji yatırımlarına ilgi duyuyoruz. Bu alanda portföyü olan girişim sermayesi yatırım fonları ya da girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına bir miktar yatırım yapabiliriz.
ORTA VADELİ HEDEF: Orta vadede bilişim sektöründe iş yapan erken aşama ya da büyüme aşamasındaki teknoloji şirketlerine doğrudan yatırım yapmak istiyoruz. Bunu biraz da sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Aynı zamanda sistem entegratörü olarak orta vadede Orta Doğu ve Afrika’da pazar lideri olma hedefimiz var.
Cironuzun en büyük kısmını hangi alandan elde ediyorsunuz? Önümüzdeki yıllarda bir değişim bekliyor musunuz?
Segment olarak eşit bir dağılım sergiliyoruz. Ciromuzun yüzde 40’ını telekom ve teknoloji, yüzde 25’ini inşaat ve inşaat teknolojileri, yüzde 25’ini havacılık ve savunma, kalanını diğer faaliyet alanlarındaki şirketlerimizden karşılıyoruz. Burada özellikle belirtmek isterim ki telekom ve teknoloji alanında kendi iç kaynaklarımızla gerçekleştirdiğimiz satın almalarla toplam ciromuzun yüzde 50’sinden fazlasını yurt dışı şirketlerimizden elde etmeyi planlıyoruz. Vodafone Türkiye’yle 13 yılı aşkın süredir süregelen
iş birliğimizi bu yıl İngiltere’ye de taşıdık ve Vodafone’un 5 yıl boyunca İngiltere’de yapacağı Bina İçi Kapsama (IBS) projeleri ve ülke çapında gerçekleştireceği network yenileme projelerinde birlikte çalışmaya başladık. Kapsama ve ağ kalitesini iyileştiren profesyonel çözümlerimizle İngiltere’nin kesintisiz iletişimini sağlamak için maksimum destek veriyoruz. 2022 yılında yurt dışında kurulu şirketlerimizin toplam cirosunun yüzde 65’i İngiltere, Almanya
ve Amerika’dan gelmesini planlıyoruz.
2022 yılı sizin için nasıl başladı?
2022 genel olarak küresel belirsizlikler ve ekonomik konjonktürdeki hızlı değişiklikleri analiz ederek başladı. Özellikle kur, parite değişimlerini analiz ettiğimiz ve bütçelerimizi bu oynaklık karşısında revize ettiğimiz bir dönemdi. Açık Holding şirketlerinde özellikle aktif kârlılıkları, sermaye getiri oranları, bilanço kompozisyonları, işletme sermayesi dönüş oranları ve FVAÖK seviyeleri düzenli olarak şirket karneleri olarak raporlanıyor. Fizibilitelerimizde kullanacağımız ağırlıklı ortalama sermaye oranını devamlı hesapladığımız bir dönemdeyiz. 2022 yılı, öncelikle Amerika’daki Shaxon’a ortaklık süreciyle başladı. Orta Doğu’da ve özellikle Katar’da dünya kupası hazırlıkları kapsamında telekom ve bilişim altyapısının desteklenmesi projelerinde yer aldık ve almaya devam ediyoruz. Kuveyt ve
Umman’daki proje çalışmalarımız devam ediyor. İngiltere’de fiber altyapı alanında sistem entegratörü olarak anahtar teslim projeler alıyoruz. Almanya’da özellikle bina içi kapsama
ve çeşitli telekom projeleri yürüyoruz. Türkiye’deki veri merkezi, mobil şebeke altyapısı destek hizmetlerimiz, bakım hizmetlerimizle piyasada önemli projeler yapıyoruz.
“GENÇ ŞİRKETLER STRES TESTİNDEN GEÇEMİYOR”
EN BÜYÜK ZORLUK: Bilişim sektöründe, bir finans uzmanı olarak tespit ettiğim en önemli etken, ekonomik konjonktürel değişikliklerinden dolayı maliyetlerin hızla değişmesi ve mevcut ticari şartların değişiklikler karşısında artık geçersiz kalması. Ciddi fizibilite ve risk analizi yapmayan şirketler bu dönemlerde zorluklar çekiyor.
SERMAYE YETERSİZLİĞİ: Dünyada halka açık global bilişim şirketlerini incelediğinizde, büyüme için gerekli olan sermaye- finansal kaynağın, ortalama yüzde 15 finansal kaynak, geri kalanın özsermaye olduğunu göreceksiniz. Türkiye’de ise özellikle sermaye birikimi yeterli olmadığı, halka arz süreçleri uzun ve maliyetli olduğu için finansal kaynaklar ağırlıklı kullanılıyor. Kur, CDS primi, Brent petrol ve enflasyondaki değişmeler kaynak maliyetini artırıyor. Özellikle genç bilişim şirketleri bu stres testinden geçemiyor ve kan kaybediyor.
2022 ajandanızda en önem verdiğiniz konular ve öncelikleriniz neler?
5G altyapı yatırımları öncelik verdiğimiz bir alan ve Mikrolink şirketimiz, telekom ve teknoloji sektöründe EMEA bölgesinde önemli malzeme ve servis sağlayıcısı. Açık Holding olarak 2021 yılında başladığımız güçlü bir holding olma adına grup şirketlerimizi holdingin bağlı ortaklığı/iştiraki yaptık. 2021’de savunma sanayindeki şirketimiz CES ve Mikrolink 6 tane bağlı ortaklığıyla holding çatısı altına girdiler. Bu yıl inşaat segmentindeki şirketlerimizi, 2023 yılındaysa diğer şirketlerimizi holdingin bağlı ortaklığı yapmayı planlıyoruz. Şu anda bilişim sektöründe takip ettiğimiz yeni bir satın alma projemiz var. Due diligence aşamasını bitirmek üzereyiz. Ayrıca ticari operasyonlar ve yatırım bölümü altında bu yıl bir “fon yönetimi” departmanı kurduk. Fon yönetiminde bilişim ve teknoloji sektörlerinde
hisse senetleri, blockchain teknolojisine katkı sağlayan şirketlerin çıkardığı arzı kısıtlı kripto paralar, sabit ve değişken getirili enstrümanlara yatırımı öncelikle detaylı olarak analiz etmek istiyoruz. Ayrıca hazine bölümüne dinamik hedging enstrümanlarıyla yardımcı olmayı planlıyoruz. Bunun için Maslak Uniq İstanbul’da yeni kurulan holding merkezimizde bir “Dealing Room” kurduk.